ReKo 1: Ayam Bakar best

Salam,

Perasan tak, Kita selalu makan ayam bakar setiap kali KoKo. Tau kenapa?

Hehe...korang jujur la... bagus2.

Gambarajah menunjukkan extremities ayam yang telah dipanggang

Jadi rasanya elok kalau kita pakat ramai2 belajar buat ayam panggang ni en... in case banjir atau sebarang bencana alam berlaku, menyebabkan KoKo ditangguhkan, boleh la korang masak sendiri ayam panggang ni. Orang cakap 'lepas rindu' gitu...

Bahan2 (cadangan hidangan 5 orang);
Ayam Erko  5  1
Serbuk Halia 1              
Serbuk lada hitam 1       
Serbuk Cesnek 1           
Serbuk Jintan manis 1    
Serbuk lada putih 1       
Serbuk kulit kayu manis 1
Serbuk paprika 1            
Garam secukup rasa        
Serbuk Ayam bakar 'Grillovani Cesnekem' jenama oriental atau vitana 1

Radas;
Rumah yang ada oven Oven 1
Dulang pembakar 1

Method atau cara;
1) Ayam di-defrostkan
2) Ayam digaulkan dan diperapkan dengan serbuk(s) yang dilistkan tadi
3) Ayam dibakar pada suhu 200 C selama 45 minit
4) Tutup oven, biarkan ayam dalam oven selama 30 minit lagi untuk orientation
5) Dilarang manipulate ayam

Sekian; selamat mencuba....

0 Comments:

Post a Comment



Older Post Home

Blogger Template by Blogcrowds.